National Hockey League 2006/2007

National Hockey League 2006/2007 var den 89:e säsongen av NHL, där samtliga 30 lag spelade 82 grundseriesmatcher innan det avgjorts vilka 16 lag som gick vidare till slutspelet. Spelprogrammet spikades den 12 juli 2006. Grundserien startade den 5 oktober 2006 och avslutades den 8 april 2007. Slutspelet om Stanley Cup började den 11 april 2007 och avslutades 6 juni 2007 efter fem spelade finalmatcher.

Anaheim Ducks tog sin första Stanley Cup-titel efter att ha besegrat Ottawa Senators med 4-1 i matcher.

Onsdagen den 24 januari 2007 spelades All Star-matchen i Dallas i Texas. Det var första gången som klubben Dallas Stars arrangerar All Star-matchen sedan Minnesota North Stars var värdar 1972. För första gången sedan 1989 spelades NHL All-Star Game en vardagskväll.

För första gången någonsin så fanns inget av lagen i föregående års Stanley Cup-final – Carolina Hurricanes och Edmonton Oilers – med i slutspelet.

Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins, vann poängligan på 120 poäng (36 mål + 84 assist).

Mighty Ducks of Anaheim bytte inför säsongen namn till Anaheim Ducks.

Grundserien

Eastern Conference

Not: SM = Spelade matcher, V = Vunna, F = Förlorade, ÖTF = Övertidsförlust, GM = Gjorda mål, IM = Insläppta mål, Pts = Poäng, MSK = Målskillnad

• Lag i GRÖN färg till slutspel.
  • Lag i RÖD färg har spelat klart för säsongen.

Lagen som kvalificerade sig för slutspel förutom de fyra divisionsvinnarna var de tolv lag (sex i varje konferens) som hade mest poäng i grundserien.

Western Conference

Poängligan

SM = Spelade matcher; M = Mål; A = Assist; P = Poäng; +/– = Plus/Minus; UTV = Utvisnings minuter

Målvaktsligan

SM = Spelade matcher; TOI = Tid på isen (minuter); V = Vinster; F = Förluster; OF = Övertid/Straff förlust; GA = Goals Against; SO = Nollor; Sv% = Räddnings procent; GAA = Goals Against Average

Slutspelet

16 lag gör upp om Stanley Cup. Samtliga matchserier avgörs i bäst av sju matcher.